Fogyasztóvédelmi csoport a telefonok alacsony tárhely kapacitása miatt

Megint egy újabb fogyasztóvédelmi jellegű csoportos per indul az Apple ellen, ezúttal azért, mert az iOS 8 túl sok helyet foglal el a telefon tárhelyéből – a 16 gigás modellek esetén sokszor a teljes kapacitás ötödét, sőt negyedét is, ez megközelítőleg 3,2-4 GB.

2015_01_08_hirkep
1. kép: A telefonok tárhelyén az operációs rendszer mérete igen jelentős, ezért használható SD kártya, de azt nem minden szervezet támogatja.

Az, hogy ilyen perek gyakoriak a tengerentúlon bizony már eddig is tudtuk – odaát rendkívül fontos a fogyasztó védelme, így ezek amolyan kísérleti pernek is elmennek és Amerikában precedens jogrendszer is van. Sok internetes weboldal azonban úgy festette le a helyzetet, mintha ez csak az Apple-re jellemző, mindenféle általánosságot nélkülöző jelenség, újdonság lenne. A vád dokumentumai azt fejtegetik, hogy “racionális vevő nem számít arra, hogy még több tárhelyet fog foglalni az új verzió”.

A dologban kissé különös, hogy neves újságok még 2014-ben azt írták, hogy kapacitás terén az iOS eszközök vezetők – már ami a takarékosságot illeti. Az sehol nem kerül megemlítésre, hogy míg a 16 gigás 5c és 5s modellek 12,6 és 12,2 giga közötti helyet hagytak szabadon iOS7 alatt, ez a nyolcadik iteráció esetében az új modellekkel 12,7-13GB-ra nőtt. A megjátszott, hamis meglepődés helyett nem ártana utánanézni a konkurenciának sem.  Ha végignézzük a kategória Androidos megfejtéseit, kizárólag a Nexus 5 kínál 12GB fölötti szabad helyet, az Xperia z1, a HTC One Mini, vagy az LG G2 mindössze 10,3 és 11,4GB közötti szabad helyet ad friss telepítés esetén.

A különböző telefon kategóriák közül a Galaxy S4, kínálja a legkevesebbet a Samsungnál ugyanis a 16 gigás modell esetén is alig kínálnak többet, mint egy 8 gigás iPhone esetében, alig 8,56 gigabájtot. Ha a vád – idézem –  szokatlannak és irracionálisnak nevezi az Apple gyakorlatát téren, akkor a többieké minek minősül? Az Apple ilyen készülékek esetében 2-3 gigabájttal ad többet mint a legtöbb Androidos flagship készülék és bő néggyel többet, mint a legnépszerűbb Samsung okostelefon. Erre persze sokan felhorgadhatnak a másik táborból, mondván: De hát mi tehetünk be nagyobb SD kártyát.

2015_01_08_hirkep2
2. kép: Különböző 16 GB-os telefontípusok tárhelyei.

 

Azt felejtik el, hogy az SD kártyák nem úgy működnek, mint a beépített memória, inkább a floppylemezekhez hasonlatosak. FAT fájlrendszerük miatt ráadásul nem támogatják a felhasználói és fájlengedélyeket, így jóval egyszerűbbé válnak a visszaélések, ráadásul a kisebb biztonsági faktor miatt a vállalati szektor kényesebb szegmensei is vonakodnak ilyen készülékeket használni. Nem véletlenül óvakodik az ilyen bővítőkártyás megoldásoktól a biztonságot mindig kínosan szem előtt tartó Apple sem. Valamint  a fentebbi okok miatt a 4.4 KitKat óta a Google Androidja sem támogatja az SD kártyákat hivatalosan.

Az Android hasonló hibákat követ el, de az iPad-riválisnak szánt Surface is hasonló cipőben sántikál. A Pro 64 gigás kapacitásából mindössze nevetséges 23 giga elérhető.  Őket azonban senki nem pereli. Vagy ha igen, az nem járja be egyből a világsajtót, mint világraszóló skandallum. Akkor most hogy is van ez?