December 31.-ig kell nyilatkozni a cégvezetőknek a vállalati bankszámláról!!

2014_12_17_hirkep_01
Valamennyi cégnek nyilatkozni kell 2014. 12.31.-ig a számlavezető bankjánál, hogy ő a bankszámla és a vállalat tulajdonosa.

2014. DECEMBER 31.-IG KELL NYILATKOZNI A CÉGVEZETŐKNEK A VÁLLALATI BANKSZÁMLÁKRÓL!!

Közeledik a határidő; év végéig minden cégvezetőnek nyilatkoznia kell arról, hogy vállalati számlájának ténylegesen ő a tulajdonosa. Aki nem tesz eleget a felszólításnak, 2015. január 1-től nem fér majd hozzá a számlán található pénzhez, tehát nem fog tudni pénztári kifizetést, átutalási megbízást adni és bankkártyás tranzakciót indítani.

 

 

Pontos adatok nincsenek arról, hogy eddig hány cég nem tett ilyen jellegű nyilatkozatot, de megközelítőleg 70 ezer vállalkozásról lehet szó.  A terrorizmus és a szervezett bűnözés visszaszorítása céljából született új pénzmosás elleni törvény (2007. évi CXXXVI. TÖRVÉNY 2014. 11.12.-ei módosítása) rendelkezése szerint a cégvezetőnek (vagy hivatalos megbízottjainak) 2014. december 31.-ig nyilatkozniuk kell a számlavezető bankjuknál arról, hogy ő(k) a bankszámla tulajdonosai és a cég vezetői is. Mindezt egy „tényleges tulajdonosi nyilatkozat” kitöltésével tehetik meg.

A „tényleges tulajdonosi nyilatkozat” lényege, hogy nyilatkozunk arról, hogy a saját nevünkben járunk el, illetve, hogy a tényleges tulajdonos nevében járunk el, de a nyilatkozat kitöltése már cégformától függően változhat. Ezekről a bankok saját internetes oldalán lehet tájékozódni. Sok bank kereste fel ügyfeleit az elmúlt hetekben, akik még ezután sem töltötték ki a nyilatkozatot, azokat várhatóan többször is megkeresik, elsősorban telefonon várható a kapcsolatfelvétel. Hatalmas mennyiségű nyilatkozatot kell a bankoknak feldolgozniuk, ezért érdemes minél hamarabb beküldeni a nyilatkozatot a banknak. Külön nyilatkozatot kell tenni arról, ha az adóalany amerikai adóalany, ez elsősorban a külföldi tulajdonú magyar vállalatokra lehet igaz.

Bár a bankok maguk is megkeresik az ügyfeleiket, többnyire telefonon, de a legtöbb pénzintézet honlapján megtaláljuk a nyilatkozatot, sőt van, ahol kitöltési útmutatót is találhatunk. A nyilatkozatot meg lehet tenni személyesen, levélben és elektronikusan is, bankfüggő, hogy hol, melyik úton kéri a pénzintézet a dokumentumot.