Decemberben megkezdődik a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása

2014_12_12_hirkep_01
A Tisza Takarékszövetkezet előtt a betétesek és a Polgármester a kengyeli kirendeltségnél 2014. december 9.-én.

A Tisza Takarékszövetkezet ügyfelei 2014.12.05.-től nem tudnak ATM-ből készpénz felvenni, és szünetel a bankkártyás fizetés és az Internetbank szolgáltatás is. Ez főként Jász-Nagykun-Szolnok Megyét azon belül is a Tiszaugi régiót érinti, és sajnos ez a hír a betéteseket nagyon váratlanul érte, és nehéz helyzetbe jutatta őket így az év vége felé a Karácsony közeledtével.

A Magyar Nemzeti Bank határozatában teljes körű betét, és más visszafizetendő forrás kifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a Takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek megkötését, vagy hitel és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. Az érintettek részére mind Takarékszövetkezetünk, és az Országos Betétbiztosítási Alap a későbbiekben minden szükséges tájékoztatást meg fog adni.

A héten még arról szóltak a hírek, hogy a betétesek az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) révén 40 nap elteltével juthatnak hozzá pénzükhöz, éppen ezért Kengyel Polgármestere, Nagy Szilárd annak érdekében, hogy a polgárok valamekkora pénzmennyiséghez juthassanak a kártalanításig, még egy visszafizetendő kölcsön lehetőségét is felajánlotta.

A Tisza Takarékszövetkezetnél korábban lefolytatott szakértői vizsgálat súlyos működési szabálytalanságokat tárt fel, és ezek komoly veszélyt jelentettek mindazokra, akik anyagi erőforrásaikat a pénzintézet gondjaira bízták. A Tisza Takarékszövetkezet korábbi vezetése a válaszlevél szerint nemcsak törvényt sértett, hanem saját tagságát is félrevezette. Számviteli trükkök sorozatát vetették be a 2013-as mérlegadatok kozmetikázására, mialatt a pénzintézet súlyosodó tőkeproblémái fizetőképességét veszélyeztették.

A takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről – közölte a jegybank.

A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőrkapitányság már egy javaslatot is közzétett a betétesek részére, és fokozott óvatosságra hívja fel a károsultak figyelmét:

  • Javasoljuk, hogy a felvett nagyobb összegű készpénzt ne otthon tárolják, hanem valamely pénzintézetben helyezzék el!
  • Amennyiben szükségét érzik (pl. idős kor, az összeg nagysága) az átvétel időpontjában és a pénz biztonságba helyezésénél legyen jelen olyan személy, akiben megbíznak!
  • Ne vegyék elő megtakarított pénzüket idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik és eltulajdoníthatják önöktől!
  • Lehetőleg ne tartsák egy helyen megtakarított pénzüket, hanem kisebb összegeket helyezzenek el a lakásukban több helyen!
  • Ne engedjenek be idegent a házukba!
  • Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjenek meg róla, hogy valóban az-e akinek mondja magát! Kérjék el az igazolványát!
  • Fordítsanak figyelmet a lakókörnyezetükben megjelenő idegenekre!
  • Ha megtörténik a baj, ne változtassák meg a helyszínt, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es hívószámon!
  • Nagy segítség a rendőrség számára, ha minél jobb személyleírást tudnak adni az elkövetőkről, valamint közlekedési eszközükről (gépkocsi rendszáma, típusa, színe) és távozásuk irányáról.