Devizahitel elszámolási folyamat 2015-ben

2014_12_10_hirkep_2
A bankok 2015-ben küldik ki az ügyfelek részére az elszámoltatásról szóló leveleket.

Általánosságban elmondható, hogy egy devizahiteles tőketartozása 20 %-kal, míg a törlesztő részlete 29%-kal csökken majd az elszámoltatási törvény hatására. Ha a fogyasztónak a szerződés megkötése óta módosult a lakcíme, tartózkodási helye azt érdemes a pénzintézet felé jelezni, hogy az elszámolásról szóló levelet az ügyfél biztosan megkapja.

A tisztességtelen árfolyamrés a válság után 1,7 százalék volt átlagosan, a tisztességtelen kamatemelések mértéke pedig 2 százalék. A bankok között azonban jelentős eltérések voltak, így az adósságcsökkenés terén is nagy a szórás (1. Kép). A legtöbb fogyasztónak az adóssága 25-30% között fog csökkenni.

2014_12_10_hirkep_01
Az adósságcsökkenés várható mértéke svájci frank alapú jelzáloghitelnél (saját szerkesztés). Adatforrás: MNB

A személyes adatok (név, cím) változásait az élő és a megszűnt szerződések esetében is be kell jelenteni a banknál, máskülönben a hitelintézetek nem tudják postázni az elszámolást.

A devizaalapú szerződésekről az elszámolási levél kiküldése:

  • a bankok márciusban és áprilisban küldik a devizahiteles ügyfeleknek
  • a forintalapú, illetve a devizaalapúnak nem minősülő szerződéseknél augusztusban és szeptemberben.

Az elszámolásról és – élő szerződések esetében – a forintosításról szóló levél egyebek mellett tartalmazni fogja a tisztességtelenül felszámított és az adósnak jóváírt összeget; az elszámolás előtti és utáni adatokat; a forintosítás előtti és utáni információkat; valamint az új törlesztő részletek táblázatát. Emellett az ügyfeleket tájékoztatják a jogorvoslati lehetőségekről is.

Az elszámolást azok is kérhetik, akik korábban éltek a kedvezményes végtörlesztéssel, ám valószínűleg nekik nem jár majd visszatérítés, mert jobban jártak a végtörlesztéssel. Akinek a tartozását a bank követeléskezelőnek adta át, az két értesítést kap majd: egyet a banktól, egyet a követeléskezelőtől. A részletes információk rövidesen a hitelintézetek honlapjain és a Magyar Nemzeti Bank weboldalán (http://www.mnb.hu/) is elérhetők lesznek.