Elindultak a karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzések

2014_12_05_hirkep01
Az ünnepi készülődés alatt is fontos, hogy a fogyasztók biztonságát, gazdasági érdekei semmi ne veszélyeztesse.

Az év vége a kereskedelemben egy kimagasló eredményt produkáló időszak, ez főként a karácsonyi ajándékvásárlásnak köszönhető. Ilyenkor az emberek hajlamosabbak többet költeni, mint egyébként egész évben általában. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor a fogyasztóvédelmi ellenőrzések gyakoriságának növelése, hiszen fontos a vásárlók biztonságának garantálása, a szabályokat megszegők kiszűrése.

 

 

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője elmondta, hogy a karácsonyi országos ellenőrzésen kiemelten nézik az árfeltüntetést, az akciók érvényesítését, a vásárlói tájékoztatást és a termékbiztonságot. Sajnálatos módon a kereskedők egyharmadánál még mindig van hiányosság, illetve hiba az előbbi területeken.  Tavaly 668 karácsonyi ellenőrzést végzett a hatóság, 281 (42 százalékuknál) találtak szabálytalanságot.

A termékbiztonság vizsgálatnál kiemelten nézik a fényfüzérek megfelelőségét – hívta fel a figyelmet a szóvivő, aki szerint tudatos vásárlással meg lehet előzni a későbbi problémákat.

Fülöp Zsuzsanna elmondta, hogy vásárlás előtt célszerű tájékozódni a hatóság megújult honlapján, ahol kategóriánként ismertetik a legfontosabb vásárlási tudnivalókat. A szóvivő azt ajánlotta, hogy csak megbízható helyen célszerű az ajándékokat megvenni.

Internetes vásárlási tudnivaló:

  • Csak olyan weboldalon érdemes vásárolni, akinek az üzemeltetője beazonosítható.
  • Érdemes rákérdezni a szállítási időre, hogy az ajándék még az ünnepeke előtt megérkezzen.
  • További tudnivaló, hogy a vásárló az interneten rendelt termék kézhezvétele utáni 28 napban indoklás nélkül elállhat a megvételétől, ez is a fogyasztó érdekét szolgálja.
2014_12_05_hirkep02
A karácsonyi időszakban elköltött ajándékok aránya 2012-ben (saját szerkesztés)

Adatforrás: http://www.trademagazin.hu/hirek-es-cikkek/piaci-hirek/mbsz-nem-koltottek-kevesebbet-a-vevok-karacsonyi-ajandekra.html

A fenti ábráról jól leolvasható, hogy az emberek többsége karácsonykor átlagosan 10-20 ezer Ft közötti összeget költ el, viszont ekkor is fontos az, hogy olyan helyről szerezzük be a termékeket, ahol, ha az ajándékozottnak nem tetszik, kicserélik, ezért csak megbízható árustól, boltból érdemes vásárolni.